BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 3 November 2011

utk kak lela

Salam...


entry khas sempena menjawap pertanyaan kak lela..


1. nak letak 2 inserts, tapi takmo bulky sangat..camana yer? brand apa yang sesuai?


jujurnya, kalo utk baby, berdasarkan pengalaman, mmg pakaikan 1 insert sahaja pada siang hari..utk mlm, saya guna 2 inserts..mmg bulky, tapi itu jek pilihan yg ada..tapi, mcm sekarang, dh ada byk insert jenis nipis, tapi daya serapan tinggi..antaranya jenis bamboofleece ataupun zorbII..pendapat peribadi saya, saya lebih gemarkan bamboo..sebab si awatif, pakai 2 lai zorbII pon, banjir..zorbII nih ada di pasaran..tapi tak ramai org jual..dan pengakuan jujur dari saya, saya pon ada order this kind of material..kalo akak nak, saya bleh jahitkan utk akak..diluar, depa juai RM45 for a set of 3pcs..saya? belum tahu lagi..nanti bila kain dh sampai, dah siap jahit baru bleh beri anggaran kos..tapi seriously thinking that a baby tak perlukan these super absorbance insert (tapi kalo travel, baguih jugak kalo ada yg super absorbance nih, kan..)..sebab dia hanya menyusu sahaja..lainlah kalo baby dah berumur setahun, yg mana corak pemakanan dia pon lebih variety, byk minum air masak and jus disamping susu (seperti awatif..hihihi)..so, kalo tanya pendapat saya, i will say, pakai 1 insert sahaja untuk siang, dan utk mlm, boleh taruk 2 inserts..tang bulky tu, terpaksalah..unless if u really think that bulky is a big issue, then you might want to opt for a bamboo or zorbII inserts....


2. bila baby poo, camana nak hilangkan kesan stain kuning2 tu?


masa zaman saya dahulu (waahh..mcm hidup zaman dinosaur saja..hiks), masih belum ada pemakaian liner..zaman sekarang, mommies ada menyarankan agar diletakkan liner sebelum memakaikan Cd pada bayi..which is saya rasa logik..sebab dulu, masa pakai lampin pakai buang pon, saya jugak gunakan liner..sebab corak baby poo adalah kerap, so, kadang baru jek pakaikan, dah poo..rasa sgt rugi sebab kena tukar ngan yg baru..huhuhu..itu berkaitan ngan wang lah yer (rugi sbb kena buang pampers yg mahal, yg baru jek kita pakaikan pada bayi)..tapi bila guna CD nih, mommies punya alasan ialah sebab malas nak guna byk2 CD (maybe tak larat cuci atau susah nak hilangkan stain..mebi..) dan nappy liner jugak ada 2 jenis, yg boleh dibasuh dan pakai semula (mcm CD) atau jenis buang terus..pilihan di tangan kita..


kesan kunin dan kotoran lain tu, akan hilang secara natural..suka saya nasihatkan agar terus bilas CD yang terkena poo..jangan tunggu sampai semalaman baru nak bilas..of course the stain remains kan..so, bilas cepat2..buang poo dlm toilet bowl, flush..CD yg kena kotoran tu, bilas/jirus dengan air yang kuat..kalo ada kunin2 tu, cuba lagi sampai give-up..hahaha..jangan risau, tak perlu gunakan clorox atau vanish untuk memutihkan kotoran tersebut..cuma basuh CD macam biasa dlm washing machine, dan jemur pada terik mentari..insyaAllah, boleh hilang kuning2 tuh..kalo hari nih jemur tak hilang, mebi dlm 2-3 kali kita pakai dan basuh, kesan itu akan hilang..ingat..matahari adalah peluntur /pemutih semulajadi inserts :)


3. Detergent apa yang sesuai?
secara umumnya, utk basuh CD, sila guna pencuci yang tiada enzim, tiada peluntur dan tiada pewangi. setakat research yang saya buat (research la sangat...hahahaha), hanya sabun pureen HAD sahaja yg bebas dari semua syarat2 yang disebut ini..HAD stand for HypoAllergenicDetergent (kalo tak silap)..botolnya kaler hijau, dan banyak dijual di gudang seperti Jusco, Giant, Tesco, Billion dan butik2 barangan bayi..kalo ada jenama Pureen kat situ, insyaAllah, ada lah pureen HAD nih..cumanya, selalu jek habis..sebotol, reganya dlm RM15.90 (yg saya beli dulu lah..)..saya basuh CD selang sehari, dengan kuantiti CD antara 10-18 helai CD, gunakan hanya 1/4 penutup sahaja..dan sabun ini tahan sehingga 5-6 bulan (saya tulis tarikh guna marker pada botol, so, baru tahu berapa lama tahannya..)..perlu diingat, untuk membersihkan CD, tak payah sabun yg banyak..cuma perlu rinse lebih..cara saya, saya akan setkan washing machine pada mode wash dan rinse..lepas dah stop that cycle, saya akan setkan mode rinse dan spin..so, dlm 4 kali jugak la dia bilas (washing machine sayalah..)





Inilah fabric zorbII yang baru sampai ke tangan saya pagi tadi..kalo mau, bleh request utk saya jahitkan utk akak..



Insert bamboofleece..jahit sendiri..2 lapis..RM10..tinggai 2 ketui ja lagi... 




Inserts koleksi sendiri...dari kiri, jenis hemp, pastu zorbII dan microfleece...





sebelah kiri, jenis hemp..sebelahnya adalah zorbII..hemp agak keras selepas beberapa kali guna..zorb, masih menten lembut..boleh cuba sendiri..


harap, penjelasan tak seberapa nih, membantu kak lela dan yang lainnya utk paham sistem berCD..yg penting, mmg byk ilmu kena gali..

3 comments:

HappyIrfa said...

panjang lebar penjelasan tu.saya duk ulang 5 helai tu sabtu ahad :-)

oren said...

irfa: hihi..takpa..i like to explain utk bagi paham..sbb benda nih bukan murah kan..so, kena utilise sepenuhnya lah...

btw, kalo nak cuba insertzorb atau bamboo, bleh bgtahu yer..

oren said...

testing...123...