BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 29 March 2012

smurf-angrybird-and more cute prints


Dah restock CD..kiut..geram..tapi sayang anakku dah besar..kalo tak, mmg ku rembat jua...hiks..


Angrybird - 1 pc available



 Bluecat




 Bluedot - sold out




 Geometry




Greendot



Orangedot



pinkdot



 Soldier




 Cutebee




 Fruits




 pink-kitty




 Sea




 Smurf4 - sold out




 Smurf-cake - sold out




 Smurf-pencil - sold out




 butterfly




 Frog




 Rocket - sold out




 Chococherry




 Fashion




 Orangebee




Zoo


ada gak yang lain2 corak..ada dlm fb..jemput visit yer...

ps: nota tambahan: kalo masih berkenan pada corak yg dah sold out, bagitahu yer..saya akan restock secepat mungkin...

Wednesday, 16 November 2011

booster

Selalunya, kalo beli CD, akan dapat insert dari jenis microfleece (mf)..cuma ada sesetengah brand sahaja yang menggunakan material lain selain dari mf..antaranya jenama bamboolite, yg mana insertsnya adalah dari jenis bamboo..samada bamboosuede atau bamboovelour...(bamboo pun ada kategori taw..tu tak masuk lagi kategori bamboo terry, bamboo charcoal dll ~ makcik pun tau hat nih saja..hiks..)

insert bamboo disukai oleh ibu2 kerana:

1. ianya organik..maka boleh terus bersentuhan dengan montot baby...kalo mf, tak bleh..sebab mf adalah synthetic, dan buleh menyebabkan kekeringan pada kulit bayi..tapi bamboo, tak..sebab ia organik..

2. mampu menakung pee lebih banyak berbanding mf..jadi, ianya sesuai digunakan waktu baby tido malam, ataupun sewaktu keluar berjalan2 ke shopping compleks, menghadiri kenduri dll...



ini adalah bamboofleece..dijahit 2 lapis..harga setiap satunya, RM8/pc...


ini juga bamboofleece, tapi dijahit sebegini lebar untuk membolehkan mommies melipat dua (bi-fold)..jadi, ia akan menjadi 4 lapis..lebih super absorbent..saja takmo jahit jadi 4 lapis..selain terlampau tebal, nanti kalo basuh lambat lak kering..so, ini salah satu cara utk memudahkan insert bamboo cepat kering..nak2 musim hujan sekarang nih..harganya, RM16 sahaja/pc..

keburukan bamboo nih, jangka hayat tak berapa lama lah..mebi dlm 6 bulan guna, pastu dah takleh guna..sebab bamboo nih organik, so ianya mudah terurai..dan bergantung jugak kepada pola penggunaan..kalo kerap guna, lebih cepat lah ianya rosak..



ini antara yang terbaharu di pasaran..insert zorb..dikatakan, sekeping insert zorb ini bersamaan dgn 4 keping mf (dari segi penyerapan)..saya pon tak cuba lagi hat nih..dulu ada beli zorb diamond, tapi tak lut jugak..zorb nih, tak mcm zorb diamond, kaler dia kunin skit dan nampak mcm tebal skit..baru pagi tadi prewash dengan air panas..mebi lusa baru dapat guna..zorb nih saya jual rm17/pc..tapi ada promo pack..amik 3 pcs at rm45...dah save rm6 disitu..

owwhh yaa..insert organik nih, prewash dia special skit..kalo air paip biasa, kena prewash sampai 6 kali..(mf 3 kali jek kan..)..tapi kalo nak cepat, prewash ngan air panas (bukan mendidih ek..) sebyk 3 kali..ini untuk mengeluarkan residue yg ada semasa proses membuat fabrik2 tersebut...



sekianlah sahaja...

Thursday, 3 November 2011

utk kak lela

Salam...


entry khas sempena menjawap pertanyaan kak lela..


1. nak letak 2 inserts, tapi takmo bulky sangat..camana yer? brand apa yang sesuai?


jujurnya, kalo utk baby, berdasarkan pengalaman, mmg pakaikan 1 insert sahaja pada siang hari..utk mlm, saya guna 2 inserts..mmg bulky, tapi itu jek pilihan yg ada..tapi, mcm sekarang, dh ada byk insert jenis nipis, tapi daya serapan tinggi..antaranya jenis bamboofleece ataupun zorbII..pendapat peribadi saya, saya lebih gemarkan bamboo..sebab si awatif, pakai 2 lai zorbII pon, banjir..zorbII nih ada di pasaran..tapi tak ramai org jual..dan pengakuan jujur dari saya, saya pon ada order this kind of material..kalo akak nak, saya bleh jahitkan utk akak..diluar, depa juai RM45 for a set of 3pcs..saya? belum tahu lagi..nanti bila kain dh sampai, dah siap jahit baru bleh beri anggaran kos..tapi seriously thinking that a baby tak perlukan these super absorbance insert (tapi kalo travel, baguih jugak kalo ada yg super absorbance nih, kan..)..sebab dia hanya menyusu sahaja..lainlah kalo baby dah berumur setahun, yg mana corak pemakanan dia pon lebih variety, byk minum air masak and jus disamping susu (seperti awatif..hihihi)..so, kalo tanya pendapat saya, i will say, pakai 1 insert sahaja untuk siang, dan utk mlm, boleh taruk 2 inserts..tang bulky tu, terpaksalah..unless if u really think that bulky is a big issue, then you might want to opt for a bamboo or zorbII inserts....


2. bila baby poo, camana nak hilangkan kesan stain kuning2 tu?


masa zaman saya dahulu (waahh..mcm hidup zaman dinosaur saja..hiks), masih belum ada pemakaian liner..zaman sekarang, mommies ada menyarankan agar diletakkan liner sebelum memakaikan Cd pada bayi..which is saya rasa logik..sebab dulu, masa pakai lampin pakai buang pon, saya jugak gunakan liner..sebab corak baby poo adalah kerap, so, kadang baru jek pakaikan, dah poo..rasa sgt rugi sebab kena tukar ngan yg baru..huhuhu..itu berkaitan ngan wang lah yer (rugi sbb kena buang pampers yg mahal, yg baru jek kita pakaikan pada bayi)..tapi bila guna CD nih, mommies punya alasan ialah sebab malas nak guna byk2 CD (maybe tak larat cuci atau susah nak hilangkan stain..mebi..) dan nappy liner jugak ada 2 jenis, yg boleh dibasuh dan pakai semula (mcm CD) atau jenis buang terus..pilihan di tangan kita..


kesan kunin dan kotoran lain tu, akan hilang secara natural..suka saya nasihatkan agar terus bilas CD yang terkena poo..jangan tunggu sampai semalaman baru nak bilas..of course the stain remains kan..so, bilas cepat2..buang poo dlm toilet bowl, flush..CD yg kena kotoran tu, bilas/jirus dengan air yang kuat..kalo ada kunin2 tu, cuba lagi sampai give-up..hahaha..jangan risau, tak perlu gunakan clorox atau vanish untuk memutihkan kotoran tersebut..cuma basuh CD macam biasa dlm washing machine, dan jemur pada terik mentari..insyaAllah, boleh hilang kuning2 tuh..kalo hari nih jemur tak hilang, mebi dlm 2-3 kali kita pakai dan basuh, kesan itu akan hilang..ingat..matahari adalah peluntur /pemutih semulajadi inserts :)


3. Detergent apa yang sesuai?
secara umumnya, utk basuh CD, sila guna pencuci yang tiada enzim, tiada peluntur dan tiada pewangi. setakat research yang saya buat (research la sangat...hahahaha), hanya sabun pureen HAD sahaja yg bebas dari semua syarat2 yang disebut ini..HAD stand for HypoAllergenicDetergent (kalo tak silap)..botolnya kaler hijau, dan banyak dijual di gudang seperti Jusco, Giant, Tesco, Billion dan butik2 barangan bayi..kalo ada jenama Pureen kat situ, insyaAllah, ada lah pureen HAD nih..cumanya, selalu jek habis..sebotol, reganya dlm RM15.90 (yg saya beli dulu lah..)..saya basuh CD selang sehari, dengan kuantiti CD antara 10-18 helai CD, gunakan hanya 1/4 penutup sahaja..dan sabun ini tahan sehingga 5-6 bulan (saya tulis tarikh guna marker pada botol, so, baru tahu berapa lama tahannya..)..perlu diingat, untuk membersihkan CD, tak payah sabun yg banyak..cuma perlu rinse lebih..cara saya, saya akan setkan washing machine pada mode wash dan rinse..lepas dah stop that cycle, saya akan setkan mode rinse dan spin..so, dlm 4 kali jugak la dia bilas (washing machine sayalah..)





Inilah fabric zorbII yang baru sampai ke tangan saya pagi tadi..kalo mau, bleh request utk saya jahitkan utk akak..



Insert bamboofleece..jahit sendiri..2 lapis..RM10..tinggai 2 ketui ja lagi... 




Inserts koleksi sendiri...dari kiri, jenis hemp, pastu zorbII dan microfleece...





sebelah kiri, jenis hemp..sebelahnya adalah zorbII..hemp agak keras selepas beberapa kali guna..zorb, masih menten lembut..boleh cuba sendiri..


harap, penjelasan tak seberapa nih, membantu kak lela dan yang lainnya utk paham sistem berCD..yg penting, mmg byk ilmu kena gali..

Monday, 17 October 2011

diapering a newborn baby

Khas untuk Mawar (dan utk mereka yang berkenaan..hihihi)


Jujurnya, saya tiada pengalaman men-CD kan new born..anak bongsu mula pakai CD selepas habis musim pantang..alasan masa tu, sebab tak larat nak bilas..plus takde masa sebab pada masa tu, si Naufal pon pakai CD..so, kalo 2 org pakai CD, bleh bayangkan tak camana kalutnya saya nak menguruskannya? belum lagi masuk cerita nak masukkan inserts dlm pocket..huhuhu...nak lipat baju bajan depa pun jenuh..


yer, semua tu alasan yang benar...hihihi...


Berdasarkan pengamatan saya, CD yang sesuai untuk newborn dan bayi bersaiz kecil adalah dari jenama Rainbow. ini adalah kerana cutting CD tersebut adalah sedikit kecil berbanding CD lain seperti Coola/QQ...


Namun begitu, sekiranya bayi itu memang bayi yg saiznya kecik comel, trim slim saja, insyaAllah, CD rainbow masih boleh dipakai sehingga usianya 2 tahun (awatif masih pakai CD rainbow sehingga sekarang)..kalo letak 2 inserts, memang bulky (mebi sebab cuttingnya kecik berbanding CD lain)...


Dan kini, CD rainbow mempunyai variasi bercorak (sebelum ini hanya plain sahaja)..jadi, pilihan terletak di tangan anda..gambar, ada disebelah kiri blog ini..



ini contoh CD rainbow printed..sama mcm rainbow biasa, cuma yang ini, bercorak..


kalo bayi jenis yang sensitif, ramai yang cadangkan agar si ibu menggunakan CD yang lapisan innernya terdiri dari jenis bamboo charcoal (kaler kelabu)..


Jadi, jika ibu baru nak berjinak2 memakaikan anak CD, adalah disarankan anda membeli satu jenis sahaja bagi setiap jenama..ini untuk mengetahui yang mana satu sesuai dan elok dengan bayi anda..perlu ingat, apa yg anak saya pakai, mungkin tak sesuai dengan anak anda pakai..sama konsep jugak mcm pakaian lain, kan...


insyaAllah, di sini, anda boleh dapatkan stok CD pada harga mampu milik..


kaler hijau, CD rainbow..dan merah adalah Coola..nampak tak betapa bulky-nya bila masuk 2 inserts..


Masih CD2 yang sama, tapi yang merah plak kat atas..nampak nipis saja walopun dah masukkan 2 inserts dlm tu...




Perbandingan bukaan masing2..perasan tak, CD Rainbow (hijau) agak kecil berbanding Coola (merah)? jahitan kedut tu rasanya yang membuatkan Rainbow lebih kecil berbanding Coola




lagi gambar perbandingan (secara bertindan..tapi tak berapa obvious sgt kan??)

Thursday, 13 October 2011

QQ Baby (new prints)

Cute kan the prints? maukah?? sila hubungi saya untuk tempahan....



Jeans-habes


Dinosaur-habes


Cars-habes


Sushi-habes


Toys-habes



Apple-habes



Kitty in Red-available



Cloud-habes


Harga? RM32 every pcs..comes with 2 microfibre inserts...dijangka sampai hujung Oktober 2011


Friday, 30 September 2011

current stock as on 30.9.2011

khas untuk kak izan...kak, nih ready stock yang ada...


yang ini la coolababy, coloured button, ada satu jek yg white button...harga yang coloured button ialah RM26..velcro, tarak..hiks..



CD printed (bercorak)..ada yg jenis minky (baldu), ada jugak yang PUL (keras)..brand Sunny/QQ baby..harga RM30/pc..cuma yang bubble kaler purple tu jek RM25, sebab yang itu brand babyland..cuma satu jek velcro yang ada, iaitu orangesheep..yang lain semua button..

Kalo takde yang berkenan dlm nih, bleh la order yg lain ikut album yang ada kat sebelah kiri blog nih..tapi akan amik masa lah..sebab kadang takde stok, kena tunggu shipping dari China...harap maklum....

Monday, 8 August 2011

current stock available

 hmm..dah lama tak update kat sini..

anyway, ini antara stock yg ada di dlm simpanan..jika mahu, sila lah order yer..hiks..



cd printed (bercor
ak)..dari kiri atas: buble meroon (babyland), lamb (qqbaby) 
                                   dari kiri bawah: jeans dan floral (babyland)



cd coola plain..ada yang coloured button, dan ada yg biasa saja (butang putih..) yang coloured button, cuma mahal singgit jek dari yg putih...mau kah???