BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, 17 October 2011

diapering a newborn baby

Khas untuk Mawar (dan utk mereka yang berkenaan..hihihi)


Jujurnya, saya tiada pengalaman men-CD kan new born..anak bongsu mula pakai CD selepas habis musim pantang..alasan masa tu, sebab tak larat nak bilas..plus takde masa sebab pada masa tu, si Naufal pon pakai CD..so, kalo 2 org pakai CD, bleh bayangkan tak camana kalutnya saya nak menguruskannya? belum lagi masuk cerita nak masukkan inserts dlm pocket..huhuhu...nak lipat baju bajan depa pun jenuh..


yer, semua tu alasan yang benar...hihihi...


Berdasarkan pengamatan saya, CD yang sesuai untuk newborn dan bayi bersaiz kecil adalah dari jenama Rainbow. ini adalah kerana cutting CD tersebut adalah sedikit kecil berbanding CD lain seperti Coola/QQ...


Namun begitu, sekiranya bayi itu memang bayi yg saiznya kecik comel, trim slim saja, insyaAllah, CD rainbow masih boleh dipakai sehingga usianya 2 tahun (awatif masih pakai CD rainbow sehingga sekarang)..kalo letak 2 inserts, memang bulky (mebi sebab cuttingnya kecik berbanding CD lain)...


Dan kini, CD rainbow mempunyai variasi bercorak (sebelum ini hanya plain sahaja)..jadi, pilihan terletak di tangan anda..gambar, ada disebelah kiri blog ini..



ini contoh CD rainbow printed..sama mcm rainbow biasa, cuma yang ini, bercorak..


kalo bayi jenis yang sensitif, ramai yang cadangkan agar si ibu menggunakan CD yang lapisan innernya terdiri dari jenis bamboo charcoal (kaler kelabu)..


Jadi, jika ibu baru nak berjinak2 memakaikan anak CD, adalah disarankan anda membeli satu jenis sahaja bagi setiap jenama..ini untuk mengetahui yang mana satu sesuai dan elok dengan bayi anda..perlu ingat, apa yg anak saya pakai, mungkin tak sesuai dengan anak anda pakai..sama konsep jugak mcm pakaian lain, kan...


insyaAllah, di sini, anda boleh dapatkan stok CD pada harga mampu milik..


kaler hijau, CD rainbow..dan merah adalah Coola..nampak tak betapa bulky-nya bila masuk 2 inserts..


Masih CD2 yang sama, tapi yang merah plak kat atas..nampak nipis saja walopun dah masukkan 2 inserts dlm tu...




Perbandingan bukaan masing2..perasan tak, CD Rainbow (hijau) agak kecil berbanding Coola (merah)? jahitan kedut tu rasanya yang membuatkan Rainbow lebih kecil berbanding Coola




lagi gambar perbandingan (secara bertindan..tapi tak berapa obvious sgt kan??)

2 comments:

Anonymous said...

thanks babe for the info..dulu first time pakai utk yaya brand lunatot..masuk 1 insert cepat bocor, masuk 2 insert cam bulky sgt sian berat benor baby nak bawak beban bontot...

but let me try this rainbow ni..seme stock ada ker? maybe nak order dlm 5 helai dulu? CD rainbow printed :
1)purple star
2)white star
3)bubble
4)black moo
5)animal zoo

baper RM tuh?

XOXO mamalisa

oren said...

mek, mu nak button ka velcro? kalo aku combine 3 velcro, 2 button, ok dak?