BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 16 November 2011

booster

Selalunya, kalo beli CD, akan dapat insert dari jenis microfleece (mf)..cuma ada sesetengah brand sahaja yang menggunakan material lain selain dari mf..antaranya jenama bamboolite, yg mana insertsnya adalah dari jenis bamboo..samada bamboosuede atau bamboovelour...(bamboo pun ada kategori taw..tu tak masuk lagi kategori bamboo terry, bamboo charcoal dll ~ makcik pun tau hat nih saja..hiks..)

insert bamboo disukai oleh ibu2 kerana:

1. ianya organik..maka boleh terus bersentuhan dengan montot baby...kalo mf, tak bleh..sebab mf adalah synthetic, dan buleh menyebabkan kekeringan pada kulit bayi..tapi bamboo, tak..sebab ia organik..

2. mampu menakung pee lebih banyak berbanding mf..jadi, ianya sesuai digunakan waktu baby tido malam, ataupun sewaktu keluar berjalan2 ke shopping compleks, menghadiri kenduri dll...



ini adalah bamboofleece..dijahit 2 lapis..harga setiap satunya, RM8/pc...


ini juga bamboofleece, tapi dijahit sebegini lebar untuk membolehkan mommies melipat dua (bi-fold)..jadi, ia akan menjadi 4 lapis..lebih super absorbent..saja takmo jahit jadi 4 lapis..selain terlampau tebal, nanti kalo basuh lambat lak kering..so, ini salah satu cara utk memudahkan insert bamboo cepat kering..nak2 musim hujan sekarang nih..harganya, RM16 sahaja/pc..

keburukan bamboo nih, jangka hayat tak berapa lama lah..mebi dlm 6 bulan guna, pastu dah takleh guna..sebab bamboo nih organik, so ianya mudah terurai..dan bergantung jugak kepada pola penggunaan..kalo kerap guna, lebih cepat lah ianya rosak..



ini antara yang terbaharu di pasaran..insert zorb..dikatakan, sekeping insert zorb ini bersamaan dgn 4 keping mf (dari segi penyerapan)..saya pon tak cuba lagi hat nih..dulu ada beli zorb diamond, tapi tak lut jugak..zorb nih, tak mcm zorb diamond, kaler dia kunin skit dan nampak mcm tebal skit..baru pagi tadi prewash dengan air panas..mebi lusa baru dapat guna..zorb nih saya jual rm17/pc..tapi ada promo pack..amik 3 pcs at rm45...dah save rm6 disitu..

owwhh yaa..insert organik nih, prewash dia special skit..kalo air paip biasa, kena prewash sampai 6 kali..(mf 3 kali jek kan..)..tapi kalo nak cepat, prewash ngan air panas (bukan mendidih ek..) sebyk 3 kali..ini untuk mengeluarkan residue yg ada semasa proses membuat fabrik2 tersebut...



sekianlah sahaja...

0 comments: