BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 23 March 2011

stripwashing

Apa itu strip washing?

satu lagi term yang ibu2 perlu tahu bila menggunakan CD kepada si manja mereka..

Stripwash adalah langkah yang perlu dilakukan bila mommies dapati, CD anak mereka semakin kerap bocor (tanpa sebab)..tanpa sebab adalah selepas mommies pakaikan CD dengan betul (ketat pada pinggang dan paha, pakai 2 inserts dll)..so, bila langkah2 di atas dah diambil, tapi bila anak pee sekali jek, dah bocor, itu tandanya anda perlu buat stripwash ini..dan selalunya hanya lakukan stripwash nih 6 bulan lepas gunakan cd2 tersebut...

bagaimana caranya?

Caranya sedikit leceh..ini apa yg saya buat yer..

saya rendam CD yang telah dikenalpasti kedalam baldi yang berisi air suam..taruk sabun basuh pinggan..lagi senang kalo dpt yg jenis liquid mcm sunlight, glo dll..lepas tu, sila la gonyoh CD, terbalik2 kan pocket tuh, gonyoh jugak bhg dlm nya..gonyoh guna tngan yer, jgn pakai berus ke hapa..nanti rosak CD tuh..

inserts pon kena gonyoh jugak..

lepas dah gonyoh, masukkan semua CD dan inserts tu dlm washing machine untuk proses bilas dan keringkan..mungkin boleh buat 2 cycle of rinsing and spinning..

lepas tu, jemurlah macam biasa..

stripwash nih, hanya dilakukan bila kita dapati CD mula leaking/bocor..sekurang2nya setiap 6 bulan kita buat..tapi saya buat sekali jek hari tu..sebab nurseri asik komplen, CD awatif bocor jek..so, saya buat stripwash dan sekarang sudah ok..

Ada jugak cara stripwash lain yang boleh anda rujuk dlm blog2 CD yang lain..saya sertakan kat sini yer..

http://miabambina.blogspot.com/2007/05/strip-washing-cloth-diaper.html

http://www.mummysreviews.com/2010/09/07/how-to-strip-wash-cloth-diapers/

http://www.diyaluna.com/diary/2010/03/23/cd-bocor-strip-wash/

http://www.diyaluna.com/diary/2009/08/05/seharian/

http://farrahim.blogspot.com/2009/06/strip-washing-your-cloth-diapers.html

http://farrahim.blogspot.com/2009/06/strip-washing-your-cloth-diapers.html

http://keloncot.blogspot.com/2009/11/stripping-your-cloth-diapers.html

http://ibu2anak-kisahkami.blogspot.com/2010/01/my-life-is-blessed-with-vinegar.html

http://mazlyna.blogspot.com/2010/05/strip-wash.html

http://www.sentuhanbayu.com/2010/02/stripping-diaper-tips-from-everywhere.html

http://tintacomellote.blogspot.com/2010/03/sekali-sekala-rendam-cd-dengan-cuka.html

memang ada byk cara..ada yg cuma tambah cuka/soda bikarbonat ke dalam wm semasa rutin membasuh CD, ada yg tambah air suam dll..anda boleh cuba semua cara, dan pasti akan ketemu 1 cara yg sesuai utk anda..

semua links yang saya sertakan di sini, di ambil dari blog kaklong nuzula di sini

credit to: http://kaklongnuzula.blogspot.com/2010/08/stripping-cloth-diapers.html

Monday, 7 March 2011

update on sales

Alhamdulillah..

stok CD Coola button yg nak di clear kan tuh, dah habis diborong oleh seorang customer setia..tengs..u know who u are..hihihihi..

demi untuk tidak menghampakan kengkawan yg dah buat tempahan, saya panjangkan tarikh sales itu sehingga hujung bulan Mac 2011..ini juga bersempena harijadi anak sulung saya yang akan berusia 8 tahun pada 17 Mac 2011...walopun dia tak sempat pakai CD pada masa kecilnya, ini jugak sebagai tanda terima kasih atas sokongan kawan2...

so, kawan2, sila confirmkan order anda yer..sebelum berakhirnya tawaran ini pada 31 Mac 2011..

Tawaran harga RM25 sekeping tu hanya applicable utk CD Coolababy plain (button/velcro) yg asalnya nak habiskan stok..tapi sebab ada permintaan, saya lanjutkan..tak baek hampakan harapan org, eh...

kalo nak order CD lain (kat sebelah kiri blog), harganya mengikut yang tertera pada label CD2 tersebut..

Friday, 4 March 2011

jualan penghabisan stok..

nak jual CD, pada harga murah sehingga 31 Mac 2011 sahaja..

CD Coolababy = RM25 SAHAJA